Incontinentie

Wat is incontinentie?

Urine-incontinentie of ongewild urineverlies is een aandoening die vaak voorkomt. Door een verminderde controle op de blaas of sluitspier van de blaas is het moeilijker om urine vast te houden. Incontinentie is een aandoening die iedereen kan treffen en de ernst van de incontinentie varieert per persoon. Dit kan gaan van af en toe urine verliezen bij hoesten en niezen, tot plots opkomende aandrang om te plassen die zo sterk is dat je niet op tijd op het toilet geraakt.

Welke soorten urine-incontinentie zijn er?

Er zijn veel verschillende vormen van urine-incontinentie en het is belangrijk om de juiste oorzaak van het urineverlies te achterhalen om een gepaste behandeling te vinden. Enkele van de meest voorkomende vormen van urine-incontinentie zijn inspanningsincontinentie,

  • Inspanningsincontinentie of stressincontinentie: Dit is het optreden van onwillekeurig urineverlies bij verhoogde druk in de buikholte zoals bij hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen,… . Het urineverlies houdt op als de drukverhoging voorbij is. De oorzaak van stressincontinentie is een verzwakte bekkenbodem en sluitspier.
  • Aandrangincontinentie of urge-incontinentie: Dit is de plotse, dringende behoefte om te plassen die vaak niet beheerst kan worden tot het toilet bereikt is. Deze vorm heeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Meestal speelt een combinatie van prikkelbare blaas en slechte samentrekking ervan een rol bij het ontstaan van dit probleem. Urge-incontinentie kan op alle leeftijden voorkomen , maar het meest bij ouderen.
  • Overloopincontinentie: Bij overloopincontinentie heeft men onwillekeurig urineverlies t.g.v. een overvolle blaas Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van overloopincontinentie. Meestal is het te wijten aan een vorm van blokkade in je plasbuis, of omdat je blaasspieren niet sterk genoeg samen trekken. Op die manier kan je blaas langzaamaan overvol raken.
  • Gemengde incontinentie: Gemengde incontinentie is een combinatie van aandrangincontinentie en inspanningsincontinentie. Bij deze aandoening kunt je de aandrang voelen om te plassen, maar ook druppels verliezen wanneer je lacht of hoest.

Incontinentieforfait

Heb je last van onvrijwillig urineverlies? Dan heb je mogelijk recht op een terugbetaling of een tussenkomst van je ziekenfonds.

  • Het incontinentieforfait voor niet-afhankelijke personen bedraagt 173,76 euro per jaar (in 2022) en wordt jaarlijks geïndexeerd.
  • Het incontinentieforfait voor zwaar zorgbehoevenden bedraagt 532,37 euro per jaar (in 2022) en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Incontinentiematerialen bestellen

Uw artikelen bestelt u eenvoudig in onze webshop. Na het plaatsen van uw bestelling ontvangt u een e-mail ter bevestiging. Staat uw bestelling klaar om te verzenden? Dan ontvangt u een e-mail met de verzendgegevens en de verwachte bezorgtijd. Bestelt u op werkdagen voor 12.00 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis.

  •  Bestel voordelig thuiszorgmateriaal in onze gebruiksvriendelijke webshop.
  •  Volledig assortiment absorberende hulpmiddelen
  •  Correcte en stipte levering van uw medisch materiaal

Bestel hier

Kies het juiste hulpmiddel met onze handige keuzewijzer

Remedus helpt u om met uw incontinentie om te gaan en met zelfvertrouwen uw leven te leiden. Op deze website leest u alles wat u wilt weten over incontinentiezorg . Zo kunt u vol vertrouwen weer op pad.

Het juiste incontinentiemateriaal kan een enorme impact hebben op jouw kwaliteit van leven. Indien het de eerste keer is dat je incontinentiemateriaal nodig hebt, weet je wellicht niet waar of wat je moet beginnen zoeken. Daarom hebben we voor jouw een advieswijzer beschikbaar gesteld. Deze is bedoeld om richting te geven aan jouw productkeuze.

Ontdek de keuzewijzer