AMTRA: Groter gevoel van veiligheid door digitale thuisopvolging van oncologische patiënten

11 November 2016

E-health wint snel terrein binnen de geneeskunde. In het kader van de mobile health-pilootprojecten van minister Maggie De Block, liep het pilootproject AMTRA – Ambulant Monitoring of Cancer Therapy using a smaRtphone Application – gedurende twaalf maanden (juli 2017 – juni 2018) in vier oncologische centra: UZA, AZ Maria Middelares Gent, Grand Hôpital de Charleroi en CHU UCL Namur. Er werd nagegaan in hoeverre oncologische patiënten thuis digitaal kunnen worden gevolgd via hun smartphone.

 

Vitale parameters en medicatie-inname gemonitord

De AMTRA-app wordt gebruikt bij kankerpatiënten die orale of intraveneuze chemo-, immuno- of doelgerichte therapie toegediend krijgen. Patiënten downloaden de app op hun smartphone en krijgen een weegschaal en/of een bloeddrukmeter mee naar huis. De applicatie geeft op regelmatige tijdstippen meldingen, zodat patiënten medicatie correct innemen en ze vitale parameters zoals gewicht, bloeddruk en hartslag doorgeven aan de betrokken artsen. Ook bijwerkingen en de ernst ervan kunnen patiënten doorgeven, zodat ze sneller kunnen worden behandeld.

 

Eerste resultaten

Na een proefperiode van 12 maanden bij 184 oncologische patiënten, zijn de eerste resultaten bekend. Zo voelt 82% van de patiënten zich veiliger door het continue monitoren van de vitale parameters. 80% van de patiënten geeft aan dat het contact met de zorgverleners verbetert door het gebruik van de app. De parameters die de patiënten ingeven, worden automatisch verzonden naar een beveiligde omgeving, waartoe alleen de betrokkenen toegang hebben: de patiënt, de arts en de oncologische verpleegkundigen. Dat zorgt in 52% van de gevallen voor tijdwinst tijdens de beter voorbereide consultaties. 71% van de deelnemers beveelt de app aan lotgenoten aan. In totaal geeft 90% van de patiënten die gebruik maakten van AMTRA aan tevreden te zijn met deze applicatie.

 

Nauwere follow-up op maat

De constante feedback van artsen en verpleegkundigen, onder andere via de smartphone­applicatie, zorgt ervoor dat de patiënt bewuster omgaat met zijn lichaam en nauwgezetter de thuismedicatie inneemt. De patiënt geeft de bijwerkingen van de chemobehandeling meteen door via de app, waardoor eventuele complicaties sneller worden behandeld. Daardoor zijn patiënten in staat om medicatie langer en met minder onderbrekingen vol te houden met de optimale dosis. Prof. dr. Marc Peeters, diensthoofd oncologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), licht toe: “Per patiënt wordt de ideale chemodosering bepaald. De behandeling verloopt optimaal wanneer de antitumorale medicatie volgens dit ideale doseringsschema wordt toegediend. Het AMTRA-project heeft aangetoond dat de interactie met de patiënten verbetert, waardoor ze hun medicatie met minder onderbrekingen of dosisreducties toegediend kunnen krijgen. Daardoor vergroten de overlevingskansen van de patiënten.”

 

Digitale thuisopvolging wint Health & Care Award

Op 25 april 2018 mocht AMTRA de jury- en publieksprijs in ontvangst nemen tijdens de zorgbeurs Health & Care in Expo Gent. Een vakjury nomineerde drie projecten. Zowel de jury als het publiek koos een winnaar. Deze twee awards zijn een beloning voor de unieke samenwerking tussen ziekenhuizen, patiënten en industrie. In 2017 behaalde AMTRA al de eerste plaats van de Zorgvinding-award in de categorie ‘kankerzorg’.

 

Projectpartners

  • Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)
  • AZ Maria Middelares Gent
  • Grand Hôpital de Charleroi
  • CHU UCL Namur
  • Remedus

Share

Recent nieuws

Lees hier onze laatste nieuwsberichten

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Algemeen

13 Februari 2023

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam allerlei veranderingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem…

Lees meer
2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Algemeen

05 Januari 2022

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Wat houdt de job in? Je ondersteunt de magazijniers in allerhande taken. Je werkt mee aan een minimale doorlooptijd en…

Lees meer
Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Algemeen

14 Oktober 2021

Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Mediq en Remedus bundelen hun krachten om zich te versterken op het gebied van zorg in de thuisomgeving, zorgoplossingen en…

Lees meer