Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

13 Februari 2023

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam allerlei veranderingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem bij oudere volwassenen is incontinentie, oftewel het verlies van controle over de blaas of de darmen. Hoewel incontinentie vaak wordt geassocieerd met ouder worden, bestaan er veel misvattingen over de aandoening die het voor oudere volwassenen moeilijk kunnen maken om hulp en behandeling te zoeken.

Eén mythe over incontinentie is dat het een normaal onderdeel is van het ouder worden en niet voorkomen of behandeld kan worden. Dit is gewoon niet waar. Hoewel incontinentie vaker voorkomt bij oudere volwassenen, is het niet onvermijdelijk en kan het met de juiste behandeling onder controle worden gehouden. Veel oudere volwassenen kunnen met behulp van bekkenbodemoefeningen, medicatie of een operatie de controle over hun blaas terugkrijgen en hun levenskwaliteit verbeteren. 

Een andere mythe over incontinentie is dat alleen vrouwen er last van hebben. Hoewel vrouwen vaker last hebben van incontinentie, kunnen ook mannen er hinder van ondervinden. Mannen kunnen incontinentie krijgen door prostaatproblemen of als gevolg van een operatie. Het is belangrijk dat zowel mannen als vrouwen zich bewust zijn van het risico op incontinentie en hulp zoeken als ze symptomen ervaren. 

Een derde mythe over incontinentie is dat het alleen een probleem is voor mensen met een verzwakte gezondheid. Hoewel incontinentie een complicatie kan zijn van bepaalde gezondheidsproblemen, is het niet beperkt tot mensen die al ziek zijn. Ook mensen die verder gezond zijn, kunnen incontinentie ontwikkelen door factoren als overgewicht, constipatie of chronisch hoesten. 

Incontinentie kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands levenskwaliteit. Het kan leiden tot gevoelens van verlegenheid, schaamte en sociaal isolement. In ernstige gevallen kan het mensen zelfs verhinderen hun huis te verlaten. Gelukkig is incontinentie goed te behandelen en met de juiste behandeling kunnen de meeste mensen hun blaas weer onder controle krijgen en hun levenskwaliteit verbeteren. 

Als u of iemand die u kent kampt met incontinentie, is het belangrijk om hulp en behandeling te zoeken. Laat de mythen en het stigma rond incontinentie u er niet van weerhouden de hulp te zoeken die u nodig hebt. Praat met uw arts over uw klachten en onderzoek de verschillende behandelmogelijkheden.  

Als u voor de eerste keer incontinentiemateriaal nodig hebt, weet u wellicht niet waar of wat u moet beginnen zoeken. Remedus heeft daarom een handige keuzewijzer ontwikkeld die u in enkele klikken helpt in uw zoektocht naar het juiste product. Want met de juiste ondersteuning kunt u uw incontinentie onder controle houden en een volwaardig en actief leven leiden.

Share

Recent nieuws

Lees hier onze laatste nieuwsberichten

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Algemeen

13 Februari 2023

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam allerlei veranderingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem…

Lees meer
2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Algemeen

05 Januari 2022

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Wat houdt de job in? Je ondersteunt de magazijniers in allerhande taken. Je werkt mee aan een minimale doorlooptijd en…

Lees meer
Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Algemeen

14 Oktober 2021

Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Mediq en Remedus bundelen hun krachten om zich te versterken op het gebied van zorg in de thuisomgeving, zorgoplossingen en…

Lees meer