RemeCare volgt COVID-patiënten thuis op

12 Maart 2021

Remedus, de ontwikkelaar van de telemonitoring technologie RemeCare, stapt samen met Mederi, een erkende dienst voor zelfstandige thuisverpleegkundigen, de Huisartsenkring Aalst, de Aalsterse ziekenhuizen OLV en A.S.Z., de zorgcentrale Z-plus en thuiszorgorganisatie i-mens in een pilootproject van het RIZIV waarbij COVID-19-patiënten via telemonitoring veilig van thuis kunnen worden opgevolgd.

Met het proefproject willen de initiatiefnemers de meerwaarde van telemonitoring aantonen in de eerstelijnszorg. De professionele zorgopvolging op afstand moet de huisartsen ontlasten en bevestigde COVID-19-patiënten langer op een veilige manier thuis in hun vertrouwde omgeving te houden, waardoor ook de spoeddiensten worden ontlast. Bovendien wordt er zo ook meer capaciteit gecreëerd in de ziekenhuizen door patiënten vervroegd veilig onder telemonitoring thuis te laten herstellen.

“Deze oplossing verhoogt de kwaliteit van de zorg voor de patiënt die op een veilige manier sneller naar huis kan gaan. Daarnaast helpt dit het ziekenhuis met de acute nood om bedden vrij te houden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe telemonitoring en de samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties de zorg kwaliteitsvoller én efficiënter kan maken.”, zegt Jo Ravelingien (Remedus) die het project persoonlijk kon toelichten aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. 

covid telemonitoring presentation

Artsen kunnen patiënten aanmelden voor dit telemonitoring zorgtraject via de zorgcentrale Z-plus. De verpleegkundigen van de zorgcentrale informeren iedere patiënt en na instemming ontvangt de patiënt thuis een telemonitoring-box. Deze bevat meetapparatuur waarmee de patiënt zelf bepaalde parameters kan meten zoals zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie, hartslag en temperatuur. Indien nodig krijgt de patiënt ook een tablet om via video-bellen hulp te krijgen bij het gebruik van de apparatuur. De thuisverpleegkundigen van Mederi en/of i-mens kunnen als begeleiding worden ingeschakeld waar nodig. De gegevens worden automatisch opgeladen in het beveiligd dataplatform RemeCare. De centralisten van Z-plus volgen de patiënten nauwkeurig op, en dit 24/24 vanop afstand, samen met de overige zorgpartners.

Het zorgtrajectbeheersysteem RemeCare, ontwikkeld door Remedus, geeft zowel de patiënt, de mantelzorgers als alle zorgverstrekkers van het multidisciplinair zorgteam de toegang tot de relevante gezondheidsgegevens en informatie.

Via de app van RemeCare heeft de patiënt een veilige toegang tot het zorgpad-dagboekje dat hem/haar gidst doorheen de dagelijks geplande metingen van vitale parameters en symptoomregistraties.

 remote patient monitoring thermo

Naast de patiënt kunnen ook alle betrokken zorgverstrekkers hun zorgprestaties, observaties en medicatietoedieningen registreren in RemeCare. De verantwoordelijke zorgverstrekker wordt op het juiste moment op de hoogte gebracht van eventuele wijzigingen in de gezondheidstoestand van de patiënt en kan hierdoor de behandeling beter en sneller afstemmen op de individuele noden van de patiënt. Het medisch dashboard helpt de zorgverstrekker om in één oogopslag een goed beeld van de gezondheidstoestand van de patiënt te krijgen waardoor er veel gerichter een (tele)consultatie gerealiseerd kan worden, of een beslissing vanop afstand kan worden genomen. In dat opzicht is telemonitoring iets waar Mederi, i-mens, Remedus en de andere zorgpartners ook buiten COVID-19 mee aan de slag willen.

Dr. Piet Vercauter, longarts OLV Ziekenhuis: “Dankzij deze oplossing kunnen wij COVID-patiënten die bij ons zijn opgenomen op een veilige manier sneller terug naar huis laten keren. Omwille van de preventiemaatregelen is er immers geen bezoek mogelijk tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, en dat is soms zwaar om dragen. Bovendien kunnen we dankzij deze oplossing het aantal bedden dat we voor COVID-patiënten reserveren in ons ziekenhuis enigszins beperken, waardoor die beschikbaar blijven voor de reguliere zorg aan niet-COVID-patiënten”.

Indien u meer info wenst te ontvangen omtrent dit project of de telemonitoring applicatie van RemeCare kan u contact met ons opnemen via deze link.

Klik hier voor details over de projectspecifieke vormgeving.

Share

Recent nieuws

Lees hier onze laatste nieuwsberichten

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Algemeen

13 Februari 2023

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam allerlei veranderingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem…

Lees meer
2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Algemeen

05 Januari 2022

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Wat houdt de job in? Je ondersteunt de magazijniers in allerhande taken. Je werkt mee aan een minimale doorlooptijd en…

Lees meer
Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Algemeen

14 Oktober 2021

Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Mediq en Remedus bundelen hun krachten om zich te versterken op het gebied van zorg in de thuisomgeving, zorgoplossingen en…

Lees meer