HartfalenCoach: pilootproject mobile health om patiënten met chronisch hartfalen thuis te monitoren.

12 November 2016

Door een samenwerking tussen Remedus, OLV Ziekenhuis Aalst en AZ Sint-Blasius Ronse worden patiënten met chronisch hartfalen (een verminderde functie van het hart) thuis intensiever begeleid en gecoacht d.m.v. telemonitoring. Deze nieuwe aanpak is de eerste stap naar grootschalige zorgprojecten bij hartfalenpatiënten, met een cruciale rol voor mobile health.

 

Waarom is telemonitoring bij hartfalenpatiënten zo belangrijk ?

Hartfalen wordt gekenmerkt door een vochtretentieprobleem, een reactie van het lichaam om het verminderde hartdebiet te herstellen door de vulling van het hart te verhogen. In een ver gevorderd stadium van hartfalen kan dit compensatie­mechanisme leiden tot klachten van dyspneu: het teveel aan opgestapeld vocht zal longoedeem of perifere oedemen veroorzaken. Om dat te voorkomen, is een juist gedoseerde diureticatherapie cruciaal in de behandeling van hartfalen, naast de prognostisch belangrijke bètablokkers en ACE-remmers. Voor patiënten met hartfalen is het bijgevolg uitermate belangrijk dat ze hun medicijnen innemen zoals voorgeschreven. Ook is het belangrijk dat ze op tijd aan de alarmbel trekken als hun klachten verergeren. Toch is dat niet voor alle patiënten even gemakkelijk.

Telemonitoring helpt de patiënt om sneller problemen aan het licht te brengen. Dat laat toe om ze sneller te behandelen (bijv. door de medicatie aan te passen), zodat de patiënt altijd de optimale behandeling krijgt.

 

Wat houdt het HartfalenCoach-programma in?

Nadat de behandelende cardioloog de patiënt heeft ingeschreven voor het programma, gaat een verpleegkundige van Remedus eenmalig langs bij de patiënt thuis. Tijdens dit bezoek legt de verpleegkundige de werking van de weegschaal, de bloeddruk- en hartslagmeter, en RemeCare-app uit. Van de patiënt wordt vervolgens gedurende zes maanden een minimale inspanning gevraagd: het gewicht en de bloeddruk dagelijks meten én de medicatie-inname registreren. Het gewicht is de gevoeligste parameter om een dreigende decompensatie op te sporen. Al deze informatie wordt in real time doorgestuurd naar de betrokken zorgverleners in het ziekenhuis.

Bij meerdere opeenvolgende dagen drempeloverschrijding dient de patiënt een vragenlijst in te vullen via de smartphoneapplicatie, om na te gaan of er andere externe oorzaken zijn voor de plotse toename: heeft hij meer gedronken, de vochtafdrijvende medicatie niet genomen, of zich verkeerd gewogen? Indien deze oorzaken uitgesloten zijn, wordt de patiënt telefonisch gecontacteerd door de hartfalenverpleegkundige. In overleg met de cardioloog, de hartfalen­verpleegkundige en de patiënt wordt er naar een oplossing gezocht: aanpassing van de voeding of van de vochtinname, medicatiewijziging, vervroegde raadpleging bij huisarts of cardioloog.

 

Eerste resultaten

99 patiënten werden gedurende 6 maanden opgevolgd. De therapietrouw voor de hartfalenmedicatie bedroeg meer dan 90%. Ook het responspercentage van de dagelijkse metingen van gewicht, bloeddruk en hartslag was zeer hoog (> 95%). Omdat de patiënt zich zelf betrokken voelt bij het succes van zijn behandeling, verhoogt automatisch zijn therapietrouw. Door de dagelijkse metingen werkt de patiënt mee aan zijn eigen herstel.

 

Projectpartners

  • OLV Ziekenhuis Aalst
  • AZ Sint-Blasius Ronse
  • Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
  • Remedus

Share

Recent nieuws

Lees hier onze laatste nieuwsberichten

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Algemeen

13 Februari 2023

Incontinentie en ouder worden: 3 mythes ontkracht

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam allerlei veranderingen die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem…

Lees meer
2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Algemeen

05 Januari 2022

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Wat houdt de job in? Je ondersteunt de magazijniers in allerhande taken. Je werkt mee aan een minimale doorlooptijd en…

Lees meer
Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Algemeen

14 Oktober 2021

Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Mediq en Remedus bundelen hun krachten om zich te versterken op het gebied van zorg in de thuisomgeving, zorgoplossingen en…

Lees meer