SmartBEAT: ondersteuningsprogramma voor ouderen met chronisch hartfalen

14 November 2016

Het SmartBEAT-project richt zich op de ondersteuning van ouderen die lijden aan chronisch hartfalen (CHF), en hun netwerk van familie en vrienden, mantelzorgers, cardiologen en andere zorgprofessionals. Met behulp van de innovatieve, geïntegreerde SmartBEAT-oplossing is de patiënt beter in staat om voor zichzelf te zorgen, dankzij thuismetingen en realtimefeedback voor de zorgverleners. Het project beoogt betere zorgresultaten en een verhoogde levenskwaliteit.

 

De SmartBEAT-technologie bestaat uit de volgende modules:

* Remote monitoring kit: een combinatie van sensoren en communicatietechnologie om de gezondheid van CHF-patiënten adequaat op te volgen door verschillende klinische variabelen te meten die de cardioloog noodzakelijk acht.

* SmartBEAT Companion: een coachingapp voor de smartphone gekoppeld aan de monitoring kit; een gebruiksvriendelijke, mobiele oplossing om zelfzorg te vergemakkelijken. De app zal de patiënt motiveren met gepersonaliseerde interfaces, zelfmetingen en coaching.

* Caregivers Portal: een webapplicatie die mantelzorgers en zorgprofessionals toegang geeft tot (een gedeelte van) de patiëntdata. Gepersonaliseerde berichten houden de zorgverleners op de hoogte van veranderingen in gezondheidswaarden en alarmen. Bovendien biedt het platform een semantische zoekmachine om zorgverleners te attenderen op interessante, wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeksresultaten, gebaseerd op hun persoonlijke interesses en kernwoorden.

Alle meetdata worden met behulp van nieuwe algoritmes geanalyseerd en vergeleken met persoonlijke drempelwaarden, om daar waar nodig een automatisch alarm te genereren zodat de behandeling kan worden aangepast op basis van de huidige gezondheidstoestand. De SmartBEAT-functionaliteit en algoritmes worden ontwikkeld in samenspraak met cardiologen en in overeenstemming met richtlijnen van de European Society of Cardiology (ESC). Binnen SmartBEAT wordt bovendien gericht gezocht naar statistische verbanden in de data om kennis en ervaring op te bouwen en zo de behandeling en therapietrouw te verbeteren.

In dit project is Remedus verantwoordelijk voor de opzet van de Caregivers-portal, en de evaluatie van de gebruiksvriendelijkheid ervan bij zorgverleners.
Meer informatie over dit Europees AAL project vindt u hier.

 

Projectpartners

  • Fraunhofer in Portugal
  • Centro Hospitalar São João in Portugal
  • Seniornett in Noorwegen
  • Stichting Gezondheidscentra Eindhoven in Nederland
  • LifeOnKey in Israël
  • Vigisense S.A. in Zwitserland
  • KempenLIFE in Nederland
  • Verhaert New Products and Services nv in België
  • Remedus in België

 

Share

Recent nieuws

Lees hier onze laatste nieuwsberichten

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Algemeen

05 Januari 2022

2 Studenten hoger onderwijs: Medewerker Magazijn (zomermaanden)

Wat houdt de job in? Je ondersteunt de magazijniers in allerhande taken. Je werkt mee aan een minimale doorlooptijd en…

Lees meer
Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Algemeen

14 Oktober 2021

Een belangrijke mijlpaal voor Remedus

Mediq en Remedus bundelen hun krachten om zich te versterken op het gebied van zorg in de thuisomgeving, zorgoplossingen en…

Lees meer
Covid-19 patiënten vervroegd naar huis dankzij telemonitoring

Algemeen, Innovatie, Innovatie Trajecten

21 Juni 2021

Covid-19 patiënten vervroegd naar huis dankzij telemonitoring

RemeCare ondersteund de Aalsterse ziekenhuizen OLV en A.S.Z. om coronapatiënten vervroegd naar huis te laten gaan en extra hospitalisaties te…

Lees meer